Mac vs PC

Je oude computer heeft het opgegeven, en je bent dringend toe aan een nieuwe. Nu Apple de laatste jaren meer en meer naambekendheid begint te krijgen zijn velen geneigd om over te stappen van PC naar een Mac. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen bij deze twee systemen? Waarom kiezen mensen voor een Windows-computer en waarom de anderen voor een Mac-computer? Het antwoord ligt eigenlijk bij je hardwarevoorkeuren en wat je uiteraard met je computer wil doen.

1. Hardware

Als je kijkt naar hardware zijn ze beiden eigenlijk dezelfde. Ze gebruiken dezelfde onderdelen van dezelfde fabrikant, inclusief processoren zoals bij de meeste gemaakt door Intel, geheugen en harde schijven. De prijzen van deze onderdelen zijn bij beiden dezelfde. In principe is de inhoud van de twee systemen zo goed als identiek.

Het enige verschil tussen de twee is de manier waarop de hardware wordt geïnstalleerd en hoe de software wordt geïntegreerd. Wanneer je wil dat hard- en software op elkaar zijn ingesteld, zul je eerder voor Mac gaan. Wanneer je de vrijheid wil in het samenstellen van je hard- en software onderdelen ga je zeker voor een PC kiezen.

Apple biedt maar 3 soorten producten aan bij zowel desktop als laptops.

Apple’s “high-end” systemen hebben de snelste processors, het meeste geheugen, de beste grafische kaarten en de hoogste harde schijf capaciteit. Terwijl de “basic” systemen gemaakt zijn voor dagelijks gebruik en een minimum aan vereisten. De “mainstream” producten balanceren prijs en kracht.

Maar de keuze van onderdelen bij een Mac zijn vrij beperkt, terwijl je bij een PC een gigantische keuze hebt in onderdelen. PC heeft op gebied van pure kracht net iets meer te bieden. Bedrijven zoals Alienware (van Dell) en VoodooPC (van HP) zijn gespecialiseerd  in state-of-the-art gaming. Wanneer we kijken naar geïntegreerde onderdelen zijn de Macs beter uitgerust. Kijk maar naar de iMac: deze bieden ingebouwd scherm, webcam, microfoon, draadloos netwerken, ingebouwde camera en zelfs een Bluetooth voorziening. Bij PC zou je veel van deze onderdelen extra moeten aankopen, en zelf moeten installeren.

Op gebied van Plug and Play staan ze bij Apple een grote stap voor op PC. Wat je ook aankoppelt op een Mac, het werkt en wordt meteen herkent door je Mac, terwijl je bij een PC nog een tal aan drivers moet installeren. Leuke quote: Mac: Plug and Play – it works / Windows: Plug and Pray it works

Qua design moeten ze voor elkaar niet onderdoen. Je zal ook PC’s vinden met onweerstaanbare designs zoals de Sony Vaio met speciale glazen display of Game-computers met agressieve, robuuste en kleurrijke cases enz. Maar er gaat niets boven het design van een Mac. Volg deze link van de nieuwe MacBook Air en je zult meteen weten wat ik bedoel: New MacBook Air

2. Software

Een computer werkt uiteraard niet zonder besturingssysteem (OS). Op dit ogenblik krijg je bij PC de nieuwe Windows 7 installatie, terwijl je OS X Snow Leopard voor Mac krijgt. Het handige bij Apple is dat ze hun software zelf programmeren. Bij aankoop van een Mac zit het pakket iLife. Dit pakket omvat volgende programma’s welke met elkaar samenwerken:

  iPhoto: De eenvoudigste manier om je foto’s te bekijken, ordenen en te bewerken
  iMovie: Voor het maken en bewerken van films
  iWeb: Eenvoudige websites maken en publiceren zonder kennis van HTML
  iDVD: Voor het maken van DVD’s
  GarageBand: Voor het maken van muziek

Windows geeft nu ook een tal aan nieuwe programma’s:

  Movie Maker
  Photo Gallery
  Sidebar met gadgets
  PC BackUp systeem
  Windows Fax en Scan
  Windows Mail (vroegere Outlook Express)

Laten we nu kijken naar het installeren en verwijderen van een bepaald programma.

Installatie:
Windows – Je doorloopt een hele wizard, veel ja/nee/cancel or allow – knoppen, herstarten.
Mac – Sleep het icoon naar je map “programma’s” en klaar.

Verwijderen:
Windows – Druk op start, Configuratiescherm, Programma’s en onderdelen (wachten tot je hele lijst van geïnstalleerde programma’s tevoorschijn komt), je zoekt het programma dat je wil verwijderen, in het dialoogvenster wordt je gevraagd of je wel degelijk het programma wil verwijderen en soms wordt er ook gevraagd om te bevestigen dat je alle bijhorende bestanden van dat programma ook wil verwijderen. Gevolgd door herstarten van je computer.
Mac – Sleep het icoon van het te verwijderen programma naar prullenbak en maak prullenbak leeg. Het programma en bijhorende bestanden zijn dan ook weg. (sneltoets: programma aanklikken en dan cmd+backspace, prullenbak leegmaken: cmd+shift+backspace). Eventueel gevolgd door herstarten van de computer indien groot programma.

Vanaf nu kan je op je Mac via een tweede partitie en zelfs virtueel een Windows of Linux installatie draaien. Dit wordt veel gebruikt door mensen die bepaalde windows games willen spelen of programma’s zoals VB.NET nodig hebben. Parallels Desktop en VMware Fusion zijn voorbeelden van virtuele machines. Wil je een windowsinstallatie op een tweede partitie, gebruik je de BootCamp-assistent.

Op het gebied van virussen zit je bij Mac veilig, je hebt geen virusscanner nodig omdat de virussen gewoon niet door mac herkend worden. Elke windows computer heeft dit wel nodig en dat vereist een jaarlijkse kost.

Hieronder nog enkele leuke MAC vs PC filmpjes:

Accident
Out Of The Box
Viruses
Restarting
Surgery
Windows dit not steal ideas from Mac OS X

Ik gebruik nu een Apple iMac sinds einde 2006 en zou het nooit meer willen inruilen voor een Windows computer. De voor- en nadelen die hierboven zijn aangehaald zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Wat zijn jullie ondervindingen bij beide systemen, en zou je overwegen om over te schakelen?

Advertenties

Over carlfrancois

Student Marketing Katholieke Hogeschool Kempen Turnhout Bekijk alle berichten van carlfrancois

6 responses to “Mac vs PC

 • Kevin Linden

  Een leuke vergelijking, maar misschien een beetje subjectief gebracht…
  Mogelijk neem ik dit toch in overweging bij de volgende aankoop!

 • lino

  Over het algemeen vind ik Mac duidelijk beter als Windows. Voor mijn studies gebruik ik zowel Mac als Windows, maar mijn voorkeur gaat toch wel degelijk naar Mac. Gewoon omdat het stabiel is en de hard – en software goed afgesteld is.
  Natuurlijk het nadeel van Mac is de prijs en hier en daar een klein compatibiliteits probleem maar die zijn er zogoed als uit. Dus mijn aanraden is koop hem als je het echt nodig hebt. Gebruik je hem enkel voor wat te chatten, facebook, mails, documenten,… dan zou ik gewoon simpele windows kopen. Maar als je bv. zoals mij veel met Multimedia bezig bent toch beter een krachtpatser van een Mac kopen.
  En natuurlijk als je het design bekijkt is het toch netter als die plastic behuizingen van de andere laptops.

 • Axel

  Ten eerste wil ik zeggen dat het artikel misschien een beetje subjectief is, maar voor de mensen die producten van apple hebben uitgeprobeerd zal dit zeker niet erg zijn. Ik wil er enkel aan toevoegen dat ik persoonlijk en waarschijnlijk ook nog anderen een windows besturingssysteem zullen nodig heben voor studies.
  Kort samengevat kan ik niet zonder mijn mac, maar zal ik ergens toch wel altijd een beetje mijn windows nodig hebben.

  • carlfrancois

   Het artikel is inderdaad een beetje subjectief, misschien omdat ik al een aantal jaren met Mac werk en eigenlijk enkel Windows nog virtueel gebruik voor enkele games en dergelijke. Maar ik kan begrijpen dat mensen die met bijvoorbeeld programmeren in vb.net bezig zijn Windows verplicht nodig hebben. En zoals Lino aanhaalde, mensen die enkel een computer gebruiken voor wat documentjes, msn en e-mail zich beter een goedkope Windows-pc aanschaffen.

 • Marcel

  Als je intensief bezig bent met de computer, foto en filmbewerking enz. is de Mac echt wel een grote vooruitgang. Als je de computer enkel gebruikt voor wat documentjes enzo is de Mac volgens mij nog steeds de juiste keuze, tenzij je een PC wizkid in de familie hebt om al je problemen op te lossen. netwerk problemen, fatal errors, naar mijn ervaring is dit alles toch veel beter op een Mac. Ik vind die dikkerd in de filmpjes wel een beetje zielig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s